Badián – kyselina šikimova na vírusy, pliesne a huby

Badián = hviezdicový aníz = čínsky aníz je sušené aromatické súplodie stromu Anízovca Pravého (Illicium verum). Má tvar hviezdice a vôňou pripomína aníz.

Badián

Kyselina šikimová je zlúčenina so silnými antivírusovými vlastnosťami, ktorá je zároveň jedna z hlavných účinných látok v známom lieku na vtačiu, prasaciu chrípku a chrípky všeobecne – Tamiflu.

Tamiflu

Anízovec Pravý pochádza z Juho-západnej Číny a Vietnamu a darí sa mu vo vlhkých lesnatých oblastiach a pozdĺž vodných tokov. Plod má tvar osem-cípej hviezdy. Jeho latinský názov pochádza zo slova „illicio“, čo znamená „prilákať“. Dnes je rozšírený najmä v Číne, Indii a Novom Južnom Walese v Austrálii. Ročne sa nazbiera okolo 400 ton plodov.

Využitie v kuchyni

  • V Čínskej, Malajskej a Indonézskej kuchyni; v ázijských koreninových zmesiach; v indickej zmesi Garam Masala; dôležitá zložka čínskeho korenia 5 vôni.
  • Ochutenie vietnamského hovädzieho mäsa a tradičnej polievky Pho
  • Na kuracinu, morské plody, bravčové, koreňovú zeleninu, tropické ovocie a dezerty
  • Do čajov a bylinných likérov – Sambuca, Pastis a Absint.

Využitie vo všeobecnosti

  • žuvanie badiánu po jedle zlepšuje trávenie a osviežuje dych
  • pôsobi proti plynatosti a na odvodnenie
  • lieči črevnú koliku, reumatizmus a zahrieva organizmus
  • zvyšuje mužské libido
  • má antibakteriálne účinky a antifungálne (proti plesňové) vlastnosti
  • bohatý na antioxidanty
  • úspešne bojuje proti plesniam vo vnútri organizmu aj na povrchu
  • udržuje zdravé trávenie
Zdravé trávenie

Upozornenia

Upozorňujeme, aby ste si ho nezamenili s Anízovcom Anízovitým (Ilicium anisatum), ktorý je nejedlý a vysoko toxický.

Ak kyselinu šikimovú zahrejete nad 40°C – zničíte ju.

Príprava tinktúry

  • Plody, cca 15 g rozdrvíme v mažiari
  • Zalejeme 250 ml alkoholom – najlepšie domácou pálenkou 52%
  • Počas 21 dní pravidelne zmes pretrepávame
  • Po 21 dňoch scedíme a môžeme užívať

Zaujímavosťou je, že Anízovec Pravý sa často pestuje v okolí chrámov a hrobiek, že rozomletá kôra stromu sa pridáva do vonných tyčiniek a plodmi sa aromatizujú mydla a parfémy.

Upozornenie: Tento článok v žiadnom prípade nenahrádza konzultáciu ani vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení. Tým, že sme každý jedinečná bytosť, každý uvedené informácie používa na vlastné riziko. Ďakujeme.